Što je jamstvo?

Jamstvo za ispravnost prodane stvari, svaka obveza trgovca ili proizvođača koju, osim odgovornosti za materijalne nedostatke, oni preuzimaju, a temeljem koje su dužni izvršiti povrat plaćenog ili zamijeniti, popraviti odnosno servisirati robu ukoliko roba ne odgovara specifikacijama ili zahtjevima postavljenima u ispravi o jamstvu, odnosno u oglašavanju dostupnom prije ili u vrijeme sklapanja ugovora.

 

Tko daje jamstvo?

Prodavač vozila.

 

Koja jamstva postoje za vozila?

  • Tvorničko jamstvo odnosno garancija (do 2 godine starosti vozila).
  • Produljeno jamstvo nakon tvorničkog (obično 2 + 3 godine starosti vozila).
  • Jamstvo za rabljena vozila (obično iznad 5-6 godina starosti vozila, nije nužno vezano na istek tvorničkog i/ili produljenog jamstva).

 

Je li produljeno jamstvo jednako tvorničkom jamstvu?

Nije jednako tvorničkom jamstvu. Za njega ne vrijede zakonske odredbe o jamstvu nego se ovdje radi isključivo o ugovoru između kupca i prodavača vozila te odredbe ugovora određuju valjanost produljenog jamstva. Pokriće može biti ograničeno trajanjem i prijeđenim kilometrima.

 

Koje su moje obveze za vrijeme trajanja jamstva?

Za ostvarivanje prava iz jamstva vozilo mora biti održavano i servisirano u skladu s propisima i uputama proizvođača sukladno planu održavanja vozila. Stoga jamstvo neće vrijediti ako na vozilu nisu obavljeni svi redovni servisni radovi sukladno naputcima i smjernicama proizvođača u predviđenom vremenskom razdoblju ili nakon predviđenog broja kilometara.

 

Moram li vozilo servisirati u ovlaštenom servisu?

  1. Naime, prema Uredbi o skupnom izuzeću sporazuma o distribuciji i servisiranju motornih vozila vlasnik vozila nije dužan servisirati vozilo u ovlaštenom servisu već to može obaviti i u bilo kojem auto-servisu (tvrtka ili obrt), uz korištenje dijelova istovjetne ili jednake kvalitete dijelovima prve ugradnje, tzv. zamjenskih dijelova. Stoga, da bi vam proizvođač ili prodavač vozila priznao jamstvo, automobil ne morate servisirati u ovlaštenim servisnim centrima.

 

Što je osigurano policom produljenog jamstva?

Mehanički i elektronički dijelovi i sklopovi vozila kao i troškovi popravka pokvarenog vozila (dijelovi i rad) u obimu pokrića osiguranja po pojedinim paketima.

 

Što je s jamstvom ako prodajem vozilo?

Jamstvo se prenosi na novog vlasnika. Osigurano je produljeno jamstvo za vozilo te se prodajom samog vozila, prava iz osiguranja, prenose na novog vlasnika. Osiguranje jamstva slijedi vozilo.

 

Kolika je sigurnost, da će mi vozilo biti popravljeno i nakon nekoliko godina važenja jamstva?

Kod osiguranja produljenog jamstva osiguravatelj jamči, da će Vaše vozilo biti popravljeno i troškovi popravka plaćeni (sukladno uvjetima osiguranja) u vrijeme trajanja Vaše police osiguranja.

 

Imam li pokriće samo u Hrvatskoj?

Ne, pokriće Vam važi na geografskom području Europe.

 

Uskoro mi ističe polica. Mogu li produžiti osiguranje jamstva?

Da, možete obnoviti policu, ukoliko niste prešli 200.000 km; možete izabrati jednu od mogućih opcija osiguranja (u ovisnosti od prijeđenih kilometara).

 

Što trebam učiniti u slučaju kvara?

U slučaju kvara zovite:

0800 820 824 (09-13h te od 14-16h)

Ili broj partnera HAK  00385 1 469 37 29 (24/7)

 

Kako sklopiti policu osiguranja?

Nazovite nas na broj telefona 091/317-2227 i pitajte sve što Vas zanima. Neovisno jeste li fizička osoba ili pravna. Ili pošaljite upit na mail:

 

motive.zastupanje@triglav-osiguranje.hr nakon čega ćemo Vas kontaktirati. Unaprijed Vam, nažalost, ne možemo dati nikakve pisane informacije.  

 

Koje podatke trebam ostaviti da bi dobio ponudu?

 

Ime i prezime

Grad

Broj telefona

Marka i tip vozila

Datum prve registracije

CCm3 / kW

Mjenjač: ručni ili automatski